Marsvinruten-Middelfart-Lillebælt

Cycling on the Baltic Sea Route N8

Den smukke og kystnære Østersørute kombinerer nogle af de bedste oplevelser i Lillebælt området.

Når du cykler på Østersøruten, som i 2019 blev kåret til Årets Cykelrute ved en kåring på Hollands største vandre- og cykelmesse, kommer du forbi noget af Danmarks smukkeste natur og de mest spændende attraktioner. Omkring 96 km af den 820 km lange Østersørute, tager dig igennem et smukt kystlandskab ved Lillebælt med hyggelige, historiske byer fra Christiansfeld i syd over Kolding til Fredericia i nord og mod øst til den anden side af Lillebælt, hvor Middelfart ligger. Turen over Lillebælt kan også tages i 60 meters højde ved Bridgewalking på den Gamle Lillebæltsbro.

Lillebælt-området ligger smukt placeret lige i hjertet af Danmark med korte afstande til store oplevelser. Her kan du næsten cykle i vandkanten langs Lillebælts bugtede kyster, gå på opdagelse i områdets hyggelige og levende byer eller nyd de smukke, grønne landskaber. Lillebælt-området har gode stisystemer og veje, som gør det sikkert for dig at få en god cykeloplevelse. På turen har du mulighed for at gøre stop ved vores cykelegnede overnatningssteder (Bed & Bike) eller vores Bike Friends, som gerne yder en ekstra indsats for dig som cykelgæst.
Fra Østersøruten kan du undervejs dreje ud på lokale sløjferuter, som tager dig helt tæt på Lillebælt-områdets historiske seværdigheder og giver dig mulighed for at cykle i første parket til vandet og den skønne alsidige natur.

Lokale sløjferuter

Kør på opdagelse i Danmarks største Naturpark
Når du tager på cykelferie i Lillebælt-området er du på ferie i Danmarks største naturpark, Naturpark Lillebælt. Naturpark Lillebælt strækker sig fra Hejlsminde ud for Christiansfeld til Trelde Næs nord for Fredericia. Med sine ca. 370 km2 er Naturpark Lillebælt Danmarks største naturpark. Her findes en særlig sammensætning af natur, landskab, kultur og geologi. Området byder på unik natur med grønne, kuperede bakkelandskaber, idylliske strande, gamle skove med sjælden flora og fauna og selvfølgelig Lillebælts smukke vand.

Under overfladen
Lillebælt er fyldt med hvaler! Verdens mindste hval marsvinet, holder til i hobetal her. Lillebælt-området er faktisk hjem for en af verdens tætteste koncentrationer af marsvin. Så du kan sagtens være heldig at spotte en lille hval. Ca. 70% af naturparken er dækket af hav, så området er helt perfekt for vandhunde og folk med hang til havudsigt.

Spændende historie og unik arkitektur
Lillebælt-området rummer masser af historie og spændende arkitektur. I Christiansfeld ligger Brødremenighedsbyen - en arkitekttegnet by fra 1700-tallet som er på UNESCOs Verdensarvsliste. Fredericia længere nordpå er ligeledes tegnet og planlagt fra bunden – her ligger også Fredericia Vold, Nordeuropas bedst bevarede voldanlæg, som dannede rammen om slaget i Fredericia den 6. juli 1849 mod den slesvig-holstenske hær. På en bakketop midt i Kolding ligger Koldinghus, Jyllands sidste kongeborg, hvis historie går helt tilbage til 1200-tallet. Koldinghus har gennem tiden været udsat for fjendtlig invasion og en ødelæggende storbrand. Den lille havneby Middelfart har en flere hundrede år lang historie med hvalfangst, som kan spores helt tilbage til 1500-tallet. På Hindsgavl Slot ved Middelfart har selveste H.C. Andersen, Danmarks verdensberømte børnebogsforfatter, boet som gæst.